Dit is waarom Wix, Weebly of Jimdo dus niet de oplossing is voor jouw website!

Tegenwoordig hoor ik het steeds vaker, om me heen en op televisie: gratis tools waarmee je helemaal je eigen website kunt bouwen! Dat klinkt super gaaf, wie wil dat nou niet? Als je zelf graag een website wilt is er niets zo prettig dan het feit dat je het zelf helemaal in de hand hebt. Maar is dat wel zo? Sorry, maar met dit artikel ga ik je toch even uit die droom helpen.

Wix, Weebly & Jimdo

Het is tegenwoordig haast niet te missen, de televisie-reclames, andere ondernemers om je heen en zelfs sommige mensen met een media-achtergrond maken er gebruik van. Het lijkt of nagenoeg iedereen aan het ‘Jimdo-en’ of ‘Wix-en’ is geslagen. Via onder andere Jimdo en Wix kun je heel gemakkelijk, stap voor stap een gratis website opzetten. Waar deze diensten vroeger vaak niet gebruiksvriendelijk waren, kan tegenwoordig haast iedereen zelf op deze manier een website in elkaar zetten. Vaak met het oog op de portemonnee en het idee dat je als bouwer, de website helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Cool toch? No way!

Je zult nu wel denken: ‘Ha, maar jij bent webdesigner, dus natuurlijk zul jij het niet waarderen.‘ Begrijpelijk, maar toch ga ik je een aantal argumenten geven waarom ook jij niet gelukkig zou moeten worden van een gratis, zelfgebouwde website.

Is het wel gratis?

Je kunt inderdaad gratis een website aanmaken via Wix, Weebly of Jimdo. Echter kost het erg veel tijd om een website in elkaar te zetten als je niet zo thuis bent in het wereldje en als je niet zo goed weet hoe het eruit moet komen te zien. Je blijft vaak hangen op details, die een webdesigner zo voor je tackelt. Tijd is namelijk ook gewoon geld, vooral als je ondernemer bent. Daarnaast biedt de gratis variant een stuk minder mogelijkheden en krijg je een domeinnaam met: //jouwdomeinnaam.wix.nl. En dat wil je natuurlijk niet en Google is het roerend met je eens! Wanneer je toch meer uit je website wilt halen, zul je moeten betalen voor extra features of modules waardoor je dus alsnog moet gaan betalen voor je website.

Technische laagvlieger

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk dat je zo even een stukje tekst op de juiste plek kunt slepen, echter lijkt het wel iets makkelijker dan dat dit in werkelijk is. Het systeem achter de website moet op de achtergrond een heel ingewikkeld stukje code uitspugen, waardoor het er ‘onder de motorkap’ niet duidelijker op wordt. Google indexeert ook op technisch niveau. En met een, door een systeem geproduceerd stuk code, wordt het er allemaal niet beter op. Tegenwoordig doen partijen als Wix en Jimdo er wel alles aan om dit te verbeteren, maar er is nog een hoop werk aan de winkel. Ook wanneer er iets geavanceerdere techniek aan te pas moet komen, houdt het op met een gratis website. Je zit namelijk vast aan de kaders die het systeem voor je bepaald heeft. Terwijl een webdeveloper met zijn kennis en kunde, handmatige functies voor je kan toevoegen!

Ten onder in de strijd der websites

Tegenwoordig moet iedere onderneming wel een website hebben om succesvol te kunnen zijn, iedereen maakt immers gebruik van het internet. Wanneer je als timmerman drie concurrenten in je omgeving hebt, wil dat dus zeggen dat je ook online moet concurreren met deze drie concurrenten. Originaliteit en onderscheidend vermogen is daarom van essentieel belang. Ook Google gaat steeds meer selecteren op User Experience en zal dus websites die zich onderscheiden van anderen, belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.  ‘Maar dat kan dan toch met een gratis website ook wel?’ Hoor ik  je denken. Nou, die kans is relatief klein.

Met de gratis websystemen zit je vast aan een hele hoop kaders, waardoor je bijvoorbeeld vast zit aan een vast ontwerp, een vaste indeling en een beperkt aantal functies. Vooral als je niet bereid bent om iets te investeren in extra functies ben je het haasje, want ja: ook Wix en Jimdo moeten geld verdienen hè. Ook wanneer je je website SEO-technisch wilt optimaliseren, dien je bijvoorbeeld bij Jimdo extra features te kopen. Waar custom websites je de mogelijkheid en vrijheid geven om iets in te stellen naar wens, zul jij met de gratis website moeten functioneren binnen de kaders (Ja, daar is hij weer) die je zijn opgelegd.

Geloof het of niet: Het is een vak

Het ontwerpen en het ontwikkelen van een website die voldoet aan de hedendaagse eisen is zo makkelijk nog niet. Vooral niet met het oog op gebruiksvriendelijkheid, het algoritme van Google en de hedendaagse technieken. Waar jij als ondernemer ook jouw eigen specialisme hebt, is dat bij een webdesigner/developer hetzelfde verhaal. Als meubelmaker zou je het ook niet tof vinden dat mensen hun eigen kasten in elkaar gaan zetten en ben je ook niet blij met de IKEA. Maar mensen die een kast willen die exact aansluit bij hun interieur en een aantal specifieke wensen bij hun kast hebben, zullen wel bij jou terecht komen om het plaatje compleet te maken.

Kortom, wanneer je een succesvolle website of webshop wilt: Het kost wat geld, maar aan het eind van de rit heb je een website die helemaal naar jou wens gebouwd is. En niet geheel onbelangrijk: hij doet wat hij zou moeten doen óp de juiste manier!

 

 

 

 

Over de auteur

Tom Kraan

"Het belangrijkste vind ik dat een gebruiker na het verlaten van deze website daadwerkelijk iets gehad heeft aan zijn bezoek. Of dit nou in de vorm van een product is of van opgedane kennis, dat maakt me niet uit."

0 Reacties

Laat hier uw reactie achter