Jongeren slapen minder door schermen

Uit een Noors onderzoek is gebleken dat jongeren die een bepaalde dag lang op een beeldscherm kijken, de daaropvolgende gemiddeld minder lang slapen. Het Noorse onderzoek vond plaats onder jongeren rond 18 jaar. Echter is het niet bekend of de tijd die je achter het scherm zit ook nog invloed heeft. Oftewel, ruim voor het slapen gaan stoppen met computeren of appen!

Volgens het onderzoek zou het ook zo kunnen zijn dat jongeren die minder slapen uit verveling juist meer naar hun beeldscherm zullen gaan kijken. Het onderzoek was echter te beperkt om hier een antwoord op te kunnen geven. Jongeren die veel op hun schermen keken sliepen gemiddeld korter, en vielen ook gemiddeld later in slaap.

De onderzoekers stellen dat het verstandig is voor jongeren om een uur voor het slapen gaan te stoppen met het kijken naar een scherm, van welk elektronisch apparaat dan ook. Of dit haalbaar is in deze maatschappij is natuurlijk een terechte vraag. Wel waren er enkele verschillen te zien tussen de verschillende apparaten. Jongeren die voor het slapen gaan nog even een spelletje speelden op hun console, leken sneller in slaap te kunnen vallen dan jongeren die met hun telefoon druk in de weer waren.

Er deden in totaal 9846 jongeren mee aan het onderzoek, die allemaal in 1993, 1994 of 1995 geboren waren. De onderzoekers van de Noorse universiteit in Bergen verzamelden de data in het voorjaar van 2012. Er zit echter wel een grote beperking in de studie. De jongeren moesten zelf het gebruik van het apparaat en de duur van de slaap melden bij de onderzoekers. Ze moesten daarnaast ook invullen hoeveel slaap ze daadwerkelijk nodig dachten te hebben om goed uitgerust te kunnen functioneren. Onderzoek op basis van rapportages blijken in de praktijk minder betrouwbaar te zijn dan onderzoek op basis van metingen, dus in hoeverre dit de waarheid is, is natuurlijk een vraag die rest.

Slaap-onderzoek

Het gebruik van het scherm, en de slaap in een grafiek verwerkt.

Bron: //tweakers.net/nieuws/101164/onderzoek-jongeren-die-langer-naar-schermen-kijken-slapen-minder.html

Over de auteur

Tom Kraan

"Het belangrijkste vind ik dat een gebruiker na het verlaten van deze website daadwerkelijk iets gehad heeft aan zijn bezoek. Of dit nou in de vorm van een product is of van opgedane kennis, dat maakt me niet uit."

0 Reacties

Laat hier uw reactie achter