Solliciteren? Zo val je op!

Eindelijk is het zo ver, je hebt je studie afgerond en kunt op zoek naar een baan. Dan is de vraag: Waar begin je? Meestal ga je om je heen kijken naar vacatures die aansluiten op jouw afgeronde studie en begin je met het schrijven van een CV en een motivatiebrief. Tegenwoordig zijn er ook veel recruiters actief die je proberen te strikken als jonge geest, ze vragen je of je interesse hebt in een functie binnen hun bedrijf. Er zijn op het internet vele voorbeelden te vinden van een CV of motivatiebrief, waarvan heel veel mensen gebruik maken.

Deze ‘recruiters’ ontvangen gemiddeld 100 sollicitaties per vacature en kijken maar liefst gemiddeld 6 seconden naar je CV en motivatiebrief. (Frankwatching, 2015) Kortom, je bent dus één van velen, dus zorg ervoor dat je eruit sprint met je CV en motivatiebrief. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen met ‘opvallen’.

Wees origineel

Begin met het maken van een leuke, orginele CV! Neem kleuren en andere formaten mee in het ontwerp van je CV, en vertel ook iets over jou als persoon in je CV. Zoals hierboven al vermeldt is, krijgen bedrijven vele CV’s binnen, houdt dit constant in je achterhoofd. Houdt er rekening mee dat je CV niet langer is dan 2A4-tjes, dit zorgt ervoor dat de lezer de aandacht niet verliest. Ben je een IT’er? Dan is het misschien verstandig om een website als CV te nemen, zodat je de opgedane kennis meteen kunt vertalen in een CV.

Zodra je een geschikte vacature hebt gevonden, kun je telefonisch contact opnemen met de contactpersoon. Zorg ervoor dat je interesse toont in het bedrijf en de sollicitatieprocedure en zorg dat je je CV & motivatiebrief bij de hand hebt. Vervolgens kun je direct na het telefoongesprek je CV & motivatiebrief naar de contactpersoon mailen, zo wordt je beter onthouden.

Social Media

Daarnaast is het belangrijk dat je actief wordt op Social Media, ook hier zijn veel vacatures te vinden. Een LinkedIn profiel is een goede manier om in contact te komen met bedrijven, vul je profiel aan en geef in je sub-titel aan dat je op zoek bent naar een baan. Zorg ervoor dat alle relevante informatie is bijgewerkt, zoals je studie, werkervaring en andere projecten. Als je al eens eerder ergens gewerkt hebt, zou je ook bij je oude baas naar een referentie kunnen vragen zodat men een inschatting kan maken over wat voor persoon je bent.

Op LinkedIn en Facebook kun je lid worden van relevante groepen binnen je werkgebied, zo weet je precies wat er speelt en zie je ook wel eens vacatures voorbij komen. Zo kun je je ook in discussies mengen en je vakkennis laten zien, hierdoor val je op en toon je aan kennis van zaken te hebben.

Motivatiebrief

Je hebt een CV opgesteld, nu is het tijd voor de volgende stap: een goede motivatiebrief. Het belangrijkste in deze brief is dat je jezelf verkoopt, en je van je beste kant laat zien. In de inleiding geef je aan waarom je de brief geschreven hebt, en waarom je gesolliciteerd hebt bij precies dit bedrijf en voor precies déze functie. Geef aan waarom jij de geschikte kandidaat bent en probeer ook soms een tintje humor aan de brief toe te voegen, zodat men het met plezier leest. Denk bij deze brief ook weer aan de verzorgde en aantrekkelijke opmaak, maar zorg ervoor dat deze brief geen samenvatting wordt van je CV, laat het twee losse elementen zijn.

Hét gesprek

Het is zover, je hebt een uitnodiging gekregen en mag vandaag op gesprek komen voor de sollicitatie! Een goede voorbereiding is het halve werk,  zorg ervoor dat je weet met wie je praat en over welke functie en bedrijf het gaat. Het kan dus geen kwaad om de gesprekspartner op te zoeken via Google en even de ‘Over ons’ pagina van het bedrijf grondig door te lezen. Daarnaast vindt men het een goede eigenschap dat je jezelf kent, stel dus je sterke en zwakke punten van jezelf op door bijvoorbeeld een ‘SWOT-Analyse’.

Heb je nog vragen?

Uiteraard heb je vragen! Vraag bijvoorbeeld waarom de gesprekspartner zelf voor het bedrijf heeft gekozen, hoe het er op de bedrijfsvloer aan toe gaat, wat de voor en nadelen van de functie zijn en hoe de persoon het gesprek ervaren heeft. Zo stel je je kwetsbaar op en toon je aan ook interesse voor de persoon zelf te hebben. Op deze manier laat je ook zien open te staan voor feedback, iets dat ook op prijs wordt gesteld.

Ga ervoor!

Solliciteren is op de eerste plaats willen en de tweede plaats kunnen. Voldoe je aan de wensen, wil je er graag aan het werk, komt het goed uit? Zorg dat je kritisch bent in het zoeken van de juiste vacature, maar zet je er met volle overgave voor in!

 

Over de auteur

Tom Kraan

"Het belangrijkste vind ik dat een gebruiker na het verlaten van deze website daadwerkelijk iets gehad heeft aan zijn bezoek. Of dit nou in de vorm van een product is of van opgedane kennis, dat maakt me niet uit."

0 Reacties

Laat hier uw reactie achter