Zo voorkom je Marktplaats-oplichting!
De laatste tijd komt het erg vaak voor: Marktplaats-oplichting. Dit is natuurlijk al een probleem dat we als maatschappij al lang kennen: iets via internet kopen bij een particulier maar niets opgestuurd krijgen. Marktplaats is al een hele poos bezig om het systeem zo waterdicht mogelijk te maken, echter blijken de oplichters tot op de dag van vandaag slimmer dan het systeem.
De kunst zit hem in het herkennen van de benadering van de verkoper/koper. Er zijn een hoop factoren waarop je kunt bepalen of de koper of verkoper een betrouwbaar persoon is. In de meeste gevallen zal een oplichter verkoper zijn, omdat er dan direct geld over de brug komt. Er maken dagelijks duizenden mensen gebruik van Marktplaats, er zijn dus ook een hele hoop goedbedoelende verkopers en kopers te vinden. In dit artikel hoop ik wat tips te kunnen geven bij een aankoop via Marktplaats om de kans op oplichting zo klein mogelijk te maken.
1# Gebruikte informatie advertenties
Wanneer je besluit om een product via Marktplaats te gaan kopen is het belangrijk dat je let op de informatie die vermeld is bij de advertentie. Allereerst is het verstandig om te kijken hoe lang de verkoper actief is op Marktplaats. Wanneer een verkoper een erg korte periode actief is op het platform, bestaat de mogelijkheid dat je te maken hebt met een rotte appel. Het is namelijk erg eenvoudig om een nieuw account aan te maken om die voor oplichting te gebruiken. Daarnaast is het erg belangrijk om op de foto’s te letten. Vaak gebruiken oplichters foto’s die de indruk wekken dat het ‘gewoon thuis met een telefoon gemaakt is’ om zo vertrouwen te wekken bij jou als koper. Vaak kopiëren oplichters foto’s van echte gebruikers, dus is het verstandig om foto’s te authentiseren. Je kunt bijvoorbeeld door middel van de tool TinEye of Google Image Search kijken of een foto vaker op het web gebruikt wordt. Hierdoor kun je dus checken of een foto wel zo uniek is als hij lijkt.
2# Contact leggen
Wanneer je contact legt met een koper of verkoper komen er ook vaak een hoop kenmerken aan het licht die erop kunnen duiden dat je te maken hebt met een oplichter. Kijk vaak eerst naar het e-mailadres. Wanneer je met een KPN, Ziggo of bijv. UPC e-mailadres te maken hebt is het vaak als betrouwbaar te bestempelen. Dit zijn namelijk adressen die erg goed te traceren zijn in tegenstelling tot een Hotmail of Gmail adres. Of je nou de koper of de verkopende partij bent, oplichters zullen nooit te veel stennis schoppen over een prijsindicatie. Ze hebben iemand die hapt en willen het slachtoffer zo snel en efficiënt mogelijk in de luren leggen. Wanneer jij dus een paar tientjes van de prijs af probeert te snoepen en onder de vraagprijs gaat zitten, zullen ze hier helemaal niet, of erg kort moeilijk over doen. Een koop of verkoop wil je gewoon zo goed mogelijk organiseren, onderhandel dus gewoon net zo lang tot je samen tot een overeenkomst komt, niemand is gebaat bij haast.
3# Levering van het product
Wanneer je tot een overeenkomst bent gekomen met iemand, ga je natuurlijk over tot de afspraken rondom de levering van het product. Moet het opgestuurd worden? Kan de kopende partij het product op komen halen? Het kan natuurlijk zo zijn dat het door de afstand tussen beide partijen, gewoon niet fysiek opgehaald kan worden. Wanneer je met oplichters te maken hebt, zullen ze er alles aan doen om persoonlijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Echter is dit wel afhankelijk van de prijs van het product, als het echt om een hele grote aankoop gaat dan zullen ze nog wel bereid zijn om persoonlijk contact te organiseren om zo betrouwbaar over te komen. Er is namelijk niemand die een laptop van €1200 koopt of verkoopt zonder dat de kopende partij het apparaat überhaupt gezien heeft. Kortom, maak hier duidelijke afspraken over. Wanneer je de kopende partij bent, is het ook altijd mogelijk om gewoon te laten weten dat je bereid bent het product op te halen. Op die manier laat je de andere partij toch schrikken, mits het een oplichter is uiteraard.
#4 De transactie
Wanneer je tot een overeenkomst bent gekomen wat betreft de koop en de levering van het product, is het natuurlijk zaak dat er één van de partijen met geld over de brug komt. Wanneer de verkoper begint te praten over betaalmogelijkheden als bijvoorbeeld Moneygram of Western Union, moet je het contact direct afkappen. Dit zijn alternatieve betaalmogelijkheden die door zowel banken als overheden moeilijk terug te leiden zijn. Cash is en blijft altijd de meest betrouwbare methode om te betalen/ontvangen, je kunt het bedrag fysiek tellen en controleren. iDeal is ook een betrouwbare methode, echter zitten hier wel een aantal haken en ogen aan. Ik heb een aantal tips voor een iDeal-transactie:
- Zorg er altijd voor dat het geld eerst op je rekening staat voordat je een product opstuurt.
- Ben jij de verkopende partij? Spreek dan af om een groot bedrag op te splitsen. Dan is het verlies minder als je opgelicht wordt.
- Komt de koper in jouw bijzijn de iDeal-betaling doen? Laat hem dan de betaling uitvoeren op jouw computer, tablet of laptop. Er zijn tegenwoordig ook nep-apps in omloop waarmee het lijkt alsof er netjes betaald is.
Oplichters maken vaak gebruik van katvangers. Katvangers zijn personen die hun bankrekening beschikbaar stellen voor criminele activiteiten tegen betaling. Het kan dus zijn dat de bankrekening waar jij geld op gaat overmaken, niet van de oplichter is. Banken zijn momenteel druk bezig met het introduceren van naam-nummer controle. Dit wil zeggen dat banken bij het overmaken van geld kunnen controleren of het banknummer hoort bij de door jou opgegeven naam. De Rabobank heeft dit inmiddels al opgerold, ze zijn op de goede weg om dit gat dicht te timmeren.
Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben met het kopen via Marktplaats. Mochten er nog vragen, ervaringen of tips zijn? Voel je vrij om in de comment-sectie hieronder te reageren!
0 Reacties